135 млн. лв. е сумата на поръчката за шест хеликоптера за

...
135 млн. лв. е сумата на поръчката за шест хеликоптера за
Коментари Харесай

Осем хеликоптера покриват страната, поръчваме шест

135 млн. лв. е сумата на поръчката за шест хеликоптера за здравна помощ и избавителни действия по въздуха. Тя включва цялостно здравно съоръжение, принадлежности за обслужване, техника и техници, както и образованието на част от водачите.

Това сподели пред Българска национална телевизия Георги Гвоздейков, шеф на Държавния медицински и въздухоплавателен оператор.  Очаква се хеликоптерите да са в страната още тази година. Той разясни по какъв начин става издържката и работата на системата в останалите европейски страни.

В 98% от страните в Европа такива планове се финансират от обществото. Например ХЕМС има 3.5 млн. членове в Швейцария, те заплащат най-малък членски импорт, по този начин в този момент влагат в 21 нови хеликоптера, от най-модерен тип " Юрокоптер ".
 Забавянето на поръчката за медицински хеликоптери ще се наваксва
Забавянето на поръчката за медицински хеликоптери ще се наваксва

Целта на Министерство на здравеопазването била смяна на параметрите за бистрота

Към момента България е поръчала шест хеликоптера, само че евентуално ще са нужни още два, с цел да се покрие напълно територията на страната, изясни Гвоздейков. Предвижда се хеликоптерът да стига до случай за към 20-25 минути.

Страната ще се раздели на три зони - от Южната част на Стара планина и Северната част на Стара планина, с цел да може да се покрива периметър и да се стига в точния момент. Базите евентуално ще са към Пловдив, Ямбол, Сливен, Варна, Шумен, Плевен, Долна Митрополия.



" Много е зле ситуацията обаче с инфраструктурата за площадки на лечебните заведения ", уточни той.

Георги Гвоздейков е безапелационен, че би трябвало да се следват образците за поддръжка на системата в Европа.

Виктор Иванов, деятел за идеята " ХЕМС ", разяснява, че се работи с компанията, която се вижда, че ще е реализатор на поръчката - " Леонардис ". Техни машини се употребяват за защита на границите. С решението от през вчерашния ден на Министерство на здравеопазването се губи детайлът на бистрота в поръчката, счита той.

Една задача по избавяне по въздуха ще коства към 20 000 лева
 Министерство на здравеопазването избавя поръчката за мед. хеликоптери посредством директно договаряне
Министерство на здравеопазването избавя поръчката за мед. хеликоптери посредством директно договаряне

Това ще редуцира времето
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР